torsdag 1. februar 2018

IOC i trøbbel

Det ser nå ut som IOC må gjøre retrett i utestengelsen av Russland fra årets OL i Pyongchang. CAS har frikjent 28 av russerene som har blitt utestengt av IOC, deriblant alle de mannlige skiløperne som dermed også beholder sine medaljer fra OL i Sotchi 2014. Det betyr blant annet at Martin Johnsrud Sundby er tilbake på 4. plass på OL-5mila i Sotchi.

Hva som skjer videre er veldig spennende da det er få dager igjen til årets OL starter. Utøverne som har vært utestengt har ikke hatt muligheter til å forberede seg optimalt til dette OL, men det blir spennende å se om de kommer til å stille til start.

Det jeg synes er bra, er at utøvere nå ikke kan bli utestengt uten en positiv dopingprøve. IOC har basert sine avgjørelser på vitneutsaget til varsleren Grigorij Rodtsjenkov,  mens CAS mener som meg at det alene ikke er nok bevis på individ-nivå. Ingen av de 28 russerne har testet positivt på doping. Det kan ikke være slik at man skal måtte bevise sin uskyld uten at man har avlagt en positiv prøve. Det blir etter min mening helt feil.

At det har foregått snusk i russisk idrett er det vel liten tvil om, men jeg mener likevel at om utøvere skal utestenges må det foreligge en positiv dopingprøve, ellers har idrettsutøvere ingen rettssikkerhet. I tilfeller som dette må det finnes en måte å sanksjonere et land på uten at det går ut over enkelte utøvere uten positive prøver. Hvis disse utøverne var dopet under OL i Sotchi burde de også ha vært dette tidligere i sesongen, for ihvertfall langrennsløperne gikk fort stort sett gjennom hele sesongen. At utøverne ikke blir tatt under tester i hjemlandet hvor de selv styrer testingen er en ting, men at de da ikke blir tatt når de testes på World Cup i utlandet må stå på antidopingmyndighetene sin regning. Da har de rett og slett for dårlige systemer.

Men hva skjer nå med Ustjugov, Sjipulin og en del flere som ikke har vært blant de som er involvert i CAS-saken, men som heller ikke har blitt invitert til OL. Hvis de utøverne som IOC mener det er sterke indisier på at var dopet under lekene i Sotchi nå må få delta i Pyongchang, bør vel i alle fall de andre få delta.

Det blir noen spennende dager framover for å se hva IOC nå gjør.

Ingen kommentarer: