torsdag 9. juli 2009

Pose Method of Running (PMR)


PMR er utviklet over mange år av Dr. Nicholas Romanov. Han har jobbet som olympisk trener for triatlonlagene til Russland, USA og Storbritannia, og han har etterhvert utviklet Pose teknikker for de fleste idretter. Det gjør at han trener både golf og tennis, uten at han noen gang har spilt det selv. Det han har funnet ut er at de samme prinsippene gjelder for all bevegelse, og at den viktigste krafta på jorda må tas hensyn til. Det er tyngdekraften.


Må vi lære å løpe? I følge de fleste som driver med løping, enten som løpere eller som trenere, trenger vi ikke det. De sier at løping er naturlig, og alle løper forskjellig. Hvis dette hadde vært riktig, hvorfor er da 2 av 3 løpere skadet hvert eneste år? Da vil mange si at de har for dårlig sko eller at de har løpt for mye på hardt underlag. Virker det logisk da? Vi er født uten sko, er vi ikke? Det vil si at vi i utgansgspunktet skal kunne bevege oss uten sko, og at vi ikke trenger «motion control», eller «demping». Hvis vi ser på skadestatestikken fra 70- og 80- tallet, så ser vi at den ikke er forskjellig fra i dag. Man skulle jo tro at med den utviklingen som har vært hos skoprodusentene siden den tida, så skulle det være vesentlig mindre skader i dag. Det er det desverre ikke. Da bør man kanskje se på noe annet enn de ytre faktorene. Man bør kanskje se på måten vi beveger oss på, noe som PMR gjør. Hvorfor skal løping være den eneste idretten hvor teknikk ikke må læres? I svømming, langrenn, fotball, kampsporter mm. så vil alle si at man må trene teknikk, men i løping. Nei, der må man bare løpe så og så mange km i uka, så blir alt bra. Høres ikke dette merkelig ut? Jeg syns det! Og hvis man skal trene teknikk, så må man ha en standard. Uten en standard vil man ikke kunne fjerne eventuelle feil og avvik.


Vi må forstå en ting, og det er at naturen ikke lar oss slippe unna med avvik fra standarden. Naturen vil straffe oss for disse avvikene. Det er dette som da gir oss skader. Ved at vi da i første omgang jobber i mot tyngdekraften når vi løper er den største feilen og som vil straffe oss hardest.


Hvis vi ser på de beste løperne i verden og skal beskrive hvordan de løper, vil vi si noe sånn som at de løper lett, uanstrengt, mykt, og at de flyter bortover uten vertikal bevegelse. Selv om vi kan se dette, er det det samme som at vi kan klare å gjøre det selv? Eller at vi kan lære andre å løpe sånn? Neppe. Det er fordi man ikke vet hvordan bevegelsen starter og hvordan vi skal fortsette den.


Vi fikk faktisk et hint for ca 500 år siden av Leonardo da Vinci som skrev: «Motion is created by the destruction of balance....» Og hvor starter vi i løping? Vi starter i balanse som er utgangspunktet som kalles «pose», og som man ser på bilde øverst. Hva må vi da gjøre for å bli kvitt balansen? Da må vi la kroppen falle framover. Og hvis vi da ikke flytter beina vil vi gå på tryne. Det vil si at det skapes fart uten at vi bruker muskelkraft, fordi vi lar tyngdekraften gjøre den jobben. Vi må da reprodusere det fallet gjentatte ganger, for å løpe. Det som du er avgjørende for hvilken fart vi beveger oss med er vinkelen på fallet vårt, «ground reaction time» og muskel elastisiteten.


Utifra dette synspunktet vil man som løper kun behøve å utføre en kommando, og det er å løfte foten opp under hofta. Da vil man være klar for å falle på nytt, og man fortsetter slik hele veien. Pose- Fall- Pull. Pose er utgangsposisjonen for fallet, så faller man, og så løfter man foten fra bakken og ender i pose igjen.


Dette er motsatt av de fleste løpere gjør og tenker. De fleste tenker på landingen, og det som kalles fraspark eller push off. Det mange ikke tenker på er at det er fysisk umulig å sparke ifra så bevegelsen går horisontalt. Man vil kun flytte kroppen vertikalt med fraspark, og det er fortsatt fallet og tyngdekraften som gjør at du flytter deg horisontalt. Så ved fraspark vil man faktisk hoppe den distansen man tror man løper. Man bruker masse energi på å flytte kroppen vertikalt som er helt bortkasta, siden vi skal flytte hos horisontalt. Samtidig vil dette senke farten, da det tar lenger tid mellom hver gang man er på bakken, og det er kun når vi er på bakken at vi kan skape et fall som flytter oss fremover. Derfor gjelder det å være på bakken så ofte som mulig, men samtidig så kort tid som mulig.


Når man løfter den foten som er på bakken vil den andre foten falle ned på bakken av seg selv pga. tyngdekraften. Hvis man løfter tidsnok vil den andre foten lande der den skal, noe som er rett under hode og hofte, så det blir en rett linje. Da vil man også lande med tyngdepunktet på forfoten og ikke på hælen eller på tå. Kneet skal også være bøyd hele tiden. Men landinga skal man ikke tenke på, for den blir riktig hvis man løfter riktig til riktig tid. Det er når man fokuserer på landingen at det er lett å få skader. Da lander man som regel foran kroppen og dermed jobber i mot tyngdekraften noe som før til skader over tid. Dette er egentlig veldig logisk hvis man tenker seg om. Når man lander foran kroppen, uansett om det er på hælen eller på forfoten, så vil man skape et stem som gir en bremsende effekt. Det er jo ikke noe vi ønsker, for vi ønsker å bevege oss så fort som mulig. Da er det dumt å bremse. Kroppen vil også få enorme belastninger og dette vil da føre til skader over tid. Noen tåler å bevege seg feil lenge, uten å bli skada, mens andre blir skada veldig fort.


Det som er spesielt er at uansett hvordan man løper så vil man passere gjennom det vi kaller «pose». Uansett om man lander på hælen eller man løper på tå, så vil man passere utgangsposisjonen for fallet som kalles «pose». Forskjellen er at i PMR så fjerner man alle bevegelser som er unødvendige for å flytte seg framover.



Ved å klare å bevege seg riktig vil man unngå å få skader, og man vil også gradvis bli kvitt de skadene man måtte ha. Så når man begynner å få vondt eller skader er det på tide å gjøre en endring i måten du beveger deg på. Det er nemlig et tegn på at du gjør noe feil. Prinsippet PMR høres veldig enkelt ut, men det er ikke så enkelt å utføre. Man må trene mye for å få det til perfekt, men det vil også ha en virkning selv om det ikke er helt perfekt. Og det er absolutt verdt det hvis du kan løpe skadefri resten av livet, er det ikke?


Det jeg har skrevet her er en veldig forenkla utgave av the Pose Method of Running og jeg har sikkert glemt noe. Ta gjerne kontakt hvis det er noen som leser dette og som ønsker å vite mer. Jeg hjelper gjerne løpere som har hatt mye skadeproblemer, med å få tilbake gleden ved løping. Jeg er for øyeblikket norges eneste sertifiserte PMR trener. Jeg vet at det helt sikkert finnes mange friidrettstrenere i Norge som er helt uenig i dette, og jeg har ikke tenkt å påtvinge noen dette, men jeg vet at PMR er et verktøy som kan hjelpe mange av de nesten 70% som er skada hvert år.


Kjøp gjerne boka som heter «Pose Method of Running». Jeg har lest alt jeg har kommet over av løpslitteratur, men det var først når jeg leste den boka at ting ble logisk. Jeg har slitt med skader hele livet og vet hvor frustrerende det er.

Det viktigste i PMR er pose- fall- pull, kneet alltid bøyd, lande på forfoten og under kroppen (ikke foran), og la tyngdekraften gjøre jobben.

Bakgrunnen for dette er hentet fra bøkene til Dr. Nicholas Romanov og mine personlige erfaringer etter møter med han. Figurene er henta fra Posetech.com


Ved å klikke på noen av bannerene på min blog vil dere komme til posetech sin hjemmeside med masse nyttig informasjon. Nå også med informasjon om sykling og svømming.


Video av ei som løper Pose

http://www.youtube.com/watch?v=2feAbRoQQCM


Gebreselassie som løper tilnærmet Pose. Han er litt sein. Og Dr. Romanov som løper på is.

http://www.youtube.com/watch?v=sFhoDQbWlk4&feature=related

5 kommentarer:

Jeanette sa...

Dette virket veldig interessant, skal teste ut teknikken neste gang jeg er ute og løper. Veldig logisk med det at man skal bevege seg horisontalt og ikke "hoppe vertikalt". Jeg tror kanskje at det er sånn jeg løper, og da er det ikke rart at jeg hele tiden har tendenser til beinhinnebetennelse, og hele tiden må hvile et par dager mellom harde økter.

Takk for et veldig fint og oversiktlig innlegg av PMR :)

Kim André Sveen sa...

Du får gjøre det, og det er bare å si ifra hvis det er noe jeg kan hjelpe med. skader er noe herk, og det er fint om man klarer å unngå de.

Celi sa...

Utrolig bra må jeg si. Er mye plaget med skader, så får håpe at noe av dette kan hjelpe meg. Takk:)

Guro sa...

Gebreselassie er litt sein..? Nuvel. Men takk for interessant informasjon!

Kim André Sveen sa...

Han er ikke sein til å løpe, men han blir litt for sein med å løfte foten fra bakken.